owoce żurawiny i borówki amerykańskiej
Dom i Ogród

Czym się różni borówka od żurawiny?

Mało jest osób, które nie lubią owoców, szczególnie sezonowych, kojarzących się ze słońcem i latem. Pachnące truskawki czy poziomki kuszą kolorem i niezwykłym smakiem, ale dziś coraz częściej na działkach i w ogródkach uprawiana jest borówka amerykańska. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to krzew dość łatwy w hodowli, a owoce borówki są pyszne. Zaletą tej rośliny jest to, że bardzo rzadko atakują ją choroby i szkodniki, dlatego nie wymaga oprysków, dzięki temu zebrane plony są zdrowe i pozbawione chemii.

Krzewy doskonale znoszą niekorzystne warunki atmosferyczne i poradzą sobie nawet, gdy temperatura spadnie zimą poniżej dwudziestu stopni Celsjusza. Jeżeli zapewnimy krzewom jasne, słoneczne, ale jednocześnie zaciszne miejsce, latem odwdzięczą się doskonałymi w smaku owocami.

Jednak walory smakowe to nie jedyny atut tej rośliny. Owoce borówki amerykańskiej są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, antyoksydantów i garbników, które nadają jagodom ciemnogranatowy kolor. Chronią one przed wieloma chorobami, w tym także przed nowotworami. Dlatego ta kuzynka leśnej jagody na dobre zagościła w naszych ogródkach. Wiele osób myli ją jednak z popularną ostatnio żurawiną lub uważają, że to ta sama roślina znana pod dwiema różnymi nazwami.

Podstawowe różnice między żurawiną a borówką amerykańską

Wiele osób nie wie, czym się różni borówka od żurawiny, a są to różne rośliny, które nie tylko wyglądają inaczej, ale rosną w zupełnie odmiennych warunkach. Podczas gdy borówka amerykańska to okazały krzew dochodzący do około dwóch metrów długości, żurawina to wiecznie zielona płożąca się krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych. Jej delikatne pędy osiągają około metra długości. Również warunki, w jakich rosną obie rośliny są inne. Żurawinę najczęściej znajdziemy na wilgotnym torfowym podłożu, często w lesie, gdzie teren jest bagnisty i podmokły. choć niektórzy próbują uprawiać ja w ogrodzie.

Borówka amerykańska dobrze rośnie w miejscach suchych i nasłonecznionych. Także owoce borówki zdecydowanie różnią się od owoców żurawiny. Pierwsze są ciemne i dość słodkie, drugie mają kolor czerwony i orzeźwiający kwaśny smak, który zawdzięczają dużej ilości witaminy C. Nie bez przyczyny nazywano kiedyś żurawinę ” cytryną dla ubogich”. Zarówno owoce borówki jak i żurawiny można mrozić i nie tracą one swoich właściwości, chociaż w sklepach częściej sprzedawana jest żurawina suszona. Na pewno jednak jest coś, co łączy obie te rośliny – ich owoce są pyszne, a przede wszystkim bardzo zdrowe, więc powinny na stałe znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka, małego i dorosłego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *